Νηστειοθεραπεία

Το σώμα μας μέσω της τροφής παίρνει ενέργεια και προσαρμόζεται στις αντίστοιχες συχνότητες. Έτσι, για παράδειγμα, τρώγοντας πράσινα λαχανικά το άτομο αποκτά εσωτερική ησυχία και αντίληψη, με τα φρούτα αυξάνεται η όρεξη και η επιθυμία, με τους υδατάνθρακες αυξάνεται η σωματική ενέργεια για κίνηση και εργασία κτλ. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, η συνεχόμενη τήρηση ενός μοντέλου σωστής διατροφής δεν φέρνει απαραίτητα ισορροπία. Αντίθετα, καλό είναι η διατροφή ανά περιόδους να διαφοροποιείται αρκετά. Το σώμα χρειάζεται να περάσει από τρία βασικά στάδια διατροφής για να είναι ισορροπημένο. Από το στάδιο της ισορροπημένης διατροφής, το στάδιο της νηστείας, όπου η τροφή μειώνεται ή και απουσιάζει για μικρά διαστήματα, και το στάδιο της διατροφής για ενδυνάμωση και θρέψη, όπου περιλαμβάνει μικρά αλλά πολλά γεύματα.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας το σώμα αποβάλλει την περιττή ενέργεια, η οποία χρειάζεται ανανέωση. Αν και χάνει ενέργεια, το σώμα αποτοξινώνεται και έτσι τα διάφορα κανάλια του αποκτούν ελεύθερη ροή των υγρών και άλλων ενεργειών, όπως η ηλεκτρική, η μαγνητική κ.ά. Μέσα από αυτή την ανανέωση, το σώμα αποβάλλει χρόνιες εντάσεις και άγχη που έχει αποθηκεύσει στους ιστούς του. Ανακουφίζεται και κατά συνέπεια αυτοθεραπεύεται σωματικά και πνευματικά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η νηστεία πρέπει να γίνεται με εύκολο και ρυθμικό τρόπο. Κάθε στάδιο χρειάζεται να είναι ευχάριστο, χωρίς να καταβάλλεται από το άτομο υπερβολική προσπάθεια ή πίεση. Η νηστεία πρέπει να έχει έναν ρυθμό που συνεχώς να επαναπροσδιορίζεται, ακολουθώντας τις αντιδράσεις του σώματος. Συνεπώς, η νηστειοθεραπεία δεν είναι μια δεδομένη συνταγή που ακολουθείται πεισματικά, αλλά μια διαδικασία που επιτυγχάνεται με τη σωστή καθοδήγηση του ειδικού ή και του ίδιου του ατόμου, αν έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές της.

Με τη νηστεία η προσοχή πρέπει να εισέρχεται στο σώμα, η αναπνοή να γίνεται πιο πλήρης και η σκέψη να είναι συγκεντρωμένη. Ο ασκούμενος καλό είναι να αποφεύγει τις εντάσεις και να μην ασχολείται με εξωτερικές καταστάσεις. Εφαρμόζοντας τεχνικές αυτοελέγχου της αναπνοής και της σκέψης, το σώμα εναρμονίζεται και παίρνει ενέργεια με διαφορετικό τρόπο και όχι μέσω της τροφής. Ο διαλογισμός με μάντρα και ο βαθύς διαλογισμός είναι οι πιο αποδοτικές τεχνικές. Στο σημείο αυτό, επειδή ενδεχομένως ο όρος διαλογισμός να συνδεθεί εσφαλμένα με ινδουιστικές θρησκείες, να επισημάνουμε ότι με τον όρο διαλογισμό εδώ εννοούμε ό,τι προκύπτει από τη συγκέντρωση της σκέψης. Διαλογισμό έκανε και ο Δημόκριτος, γύρω στο 400 π.Χ., ο οποίος περιέγραψε διορατικά το σχήμα του ατόμου της ύλης και της κίνησης των ηλεκτρονίων. Αν για κάποιον η συγκέντρωση της σκέψης γίνεται μέσω της προσευχής στον Θεό, τότε ακόμη καλύτερα.

Εάν το άτομο αυξήσει κατά πολύ την ικανότητά του να αποθηκεύει μέσα του ενέργεια με διαφορετικό τρόπο και όχι μέσω της τροφής, τότε φτάνει στο σημείο να μην την έχει πια ανάγκη, αλλά να θρέφεται μέσω της πνευματικής του ικανότητας. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγει τους φανατισμούς και να παρατηρεί αντικειμενικά την κατάσταση της υγείας του. Γενικότερα, δεν προτείνουμε σχήματα διατροφής και νηστείας που είναι ακραία, αλλά ήπιους τρόπους, εύκολα εφαρμόσιμους και με τον κατάλληλο ρυθμό.

Υπάρχουν διάφορα είδη νηστείας. Άλλη νηστεία προτείνεται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και των χρόνιων εντάσεων, άλλη για την αναγέννηση των κυττάρων, άλλη για να γίνει το αίμα πιο αλκαλικό κτλ. Είναι καλό η νηστεία να συνδυάζεται με μικρές περιόδους απομόνωσης. Για παράδειγμα, η ξηρασία, δηλαδή η πλήρης αποχή από τροφή και υγρά, είναι σχεδόν απαραίτητο να γίνεται σε απομόνωση, κατά προτίμηση σε φυσικό περιβάλλον, μακριά από περισπασμούς. Έτσι, το άτομο επικεντρώνεται μέσα του και η ενέργειά του καθαρίζει, δυναμώνει και ανανεώνεται.

Η νηστειοθεραπεία με τον τρόπο που ασκείται εδώ είναι απόλυτα ασφαλής και εύκολη. Είναι μια απαραίτητη γνώση για όλους, αποτελεί ένα από τα τρία βασικά στάδια διατροφής που χρειάζεται να εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια του χρόνου, για να καθαρίζουμε. Είναι ένας εντελώς φυσικός τρόπος αποτοξίνωσης και τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και όλων των ζωτικών οργάνων.