Το σώμα για να λειτουργεί χρησιμοποιεί ενέργεια σε διάφορες μορφές. Η ενέργεια αυτή μεταφέρεται από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο και κατανέμεται με ποικίλους τρόπους, μέσω του νευρικού συστήματος, μέσω των τενόντων που συγκρατούν τους μυς, μέσω των υγρών του σώματος. Όταν η κατανομή αυτή είναι αρμονική, τότε το άτομο έχει σωματική υγεία και νιώθει ψυχική ευεξία. Όταν όμως η ενέργεια δεν κατανέμεται κατάλληλα και άλλα μέρη του σώματος υπερφορτίζονται, ενώ άλλα μένουν άτονα, και αυτή η ανακατανομή συνεχίζεται, παρ’ όλο που το άτομο αλλάζει καταστάσεις δράσης, έντασης ή χαλάρωσης, τότε δημιουργείται δυσαρμονία. Η ενέργεια στα μέρη του σώματος δεν ρέει ελεύθερα, η υγεία διαταράσσεται και η ψυχολογία ανισορροπεί.
Οι διάφορες μορφές ενέργειας προκύπτουν από μία κυρίαρχη που ονομάζεται ζωτική ενέργεια, γνωστή και ως τσι (chi ή qi) στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
Στην ενεργειακή θεραπεία, ο θεραπευτής μπορεί να επηρεάσει στο σώμα του θεραπευόμενου τη ροή της ενέργειας και να εναρμονίσει την κατανομή της. Δηλαδή, να αποσυμφορήσει τα μέρη που η ενέργεια λιμνάζει και να φορτίσει τα μέρη που έχουν έλλειψη. Καθώς με την εξάσκησή του αυξάνει τη δική του ζωτική ενέργεια, την οποία ελκύει από την πνευματική πηγή και την ατμόσφαιρα, μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός αυτής της ζωτικότητας που δέχεται και να την προβάλει στο σώμα του θεραπευόμενου. Μέσω της μετάγγισης της ζωτικής ενέργειας, το άτομο αναζωογονείται και επανέρχεται στην ισορροπημένη κατάσταση. Τα αποτελέσματα μπορεί να αποτυπωθούν και με ιατρικές εξετάσεις και να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του ατόμου από τον ιατρό. Βέβαια, για διαχρονικά αποτελέσματα, το άτομο προτείνεται να εξασκείται στις τεχνικές αυτοθεραπείας και ενδυνάμωσης που διδάσκονται στο σύστημα της Αλχημείας του Σώματος.
Η ενεργειακή θεραπεία μπορεί να γίνει σε μία συνεδρία ή σε μία σειρά συνεδριών με κάποια περιοδικότητα.