Βαθύς Διαλογισμός

Στον βαθύ διαλογισμό, το άτομο απομακρύνει εντελώς την προσοχή του από το περιβάλλον, εστιάζεται μέσα στο σώμα του, χαλαρώνει από τις εσωτερικές του εντάσεις, αποφεύγει κάθε προσπάθεια για ονείρεμα ή περιπλάνηση στους εσωτερικούς κόσμους και ενώνεται με την πνευματικότητα. Είναι εφαρμογή της τρίτης προσοχής, της κατάστασης της επίγνωσης.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το άτομο όντως πραγματώνει τον συγκεκριμένο διαλογισμό είναι να παραμένει ακίνητο, να μην έχει σκέψεις και όσο περνάει η ώρα να νιώθει μια συνεχώς αυξανόμενη ευεξία. Βασικό κριτήριο είναι επίσης ο χρόνος. Η συμπλήρωση τριών ωρών στην κατάσταση αυτή θεωρείται απαραίτητη. Φαίνεται ότι η επιτυχία του διαλογισμού αυτού δεν είναι τόσο αποτέλεσμα πρακτικής εξάσκησης όσο πού βασίζει το άτομο τα πιστεύω του, αν αγκιστρώνεται σε καταστάσεις και πού εναποθέτει τις ελπίδες του.

Η τεχνική διδάσκεται ατομικά ή ομαδικά και η εκπαίδευση είναι κυρίως βιωματική. Η πρακτική αυτή του διαλογισμού φορτίζει το σώμα με ενέργεια και γεμίζει τον νου με φως.