Τέχνη των Στάσεων και της Αναπνοής

Το άτομο μαθαίνει να εκτελεί σωστά και να παραμένει σε συγκεκριμένες στάσεις. Παραμένοντας σε αυτές για κάποια λεπτά, αποκτά συνείδηση του τρόπου που στέκεται και έτσι ανακατανέμεται πιο ισορροπημένα η ένταση σε όλο του το σώμα. Κάθε στάση ενεργοποιεί διαφορετικό σημείο του σώματος. Συνεπώς, μπορεί να εστιάσει στις στάσεις που αντιστοιχούν στα ζωτικά όργανα, τους ενδοκρινείς αδένες και τις αρθρώσεις ή σε αυτές που βοηθούν στη μυοσκελετική εξισορρόπηση και τη σπονδυλική στήλη, από την οποία περνούν όλα τα νεύρα. Παράλληλα, σε κάθε στάση μπορεί να προσθέσει τον έλεγχο της αναπνοής και τη συγκέντρωση της σκέψης και έτσι να επιτύχει τον έλεγχο της ζωτικής ενέργειας και να επιφέρει θεραπεία και ενδυνάμωση. Η τέχνη αυτή αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από την παραδοσιακή ινδική τέχνη της Yoga και από την παραδοσιακή κορεάτικη τέχνη GiCheon.

Ως προς τον έλεγχο της αναπνοής, χρησιμοποιούμε τρεις βασικές αναπνοές, που η καθεμία έχει διαφορετική επίδραση στο μέρος του σώματος που λειτουργεί η αντίστοιχη στάση. Η πρώτη αναπνοή χαλαρώνει το σώμα, το απαλλάσσει από περιττές εντάσεις και του δίνει ελαστικότητα, η δεύτερη το δυναμώνει και αυξάνει την έντασή του και η τρίτη εξισορροπεί την ένταση και τη λειτουργία του.

Στη δεύτερη αναπνοή, αυτή της ενδυνάμωσης, εφαρμόζουμε δύο βασικούς χειρισμούς της ζωτικής ενέργειας, με τους οποίους ενεργοποιούμε τα αρσενικά και θηλυκά κανάλια του σώματος. Τα αρσενικά κάνουν τη ζωτική ενέργεια να ρέει από μέσα προς τα έξω, ενώ τα θηλυκά την ελκύουν από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Με την τέχνη αυτή το άτομο θεραπεύει το σώμα του από πολλές ανισορροπίες και δυναμώνει με έμπρακτο τρόπο τη ζωτική του ενέργεια, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου του, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην εμβάθυνση της αυτοσυγκέντρωσης. Αν το άτομο δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε βάθος στην τέχνη των στάσεων, εκπαιδεύεται σε δύο με τρεις στάσεις, οι οποίες εκτελούνται σε όρθια θέση και λειτουργούν για όλο το σώμα, κατανέμοντας συνολικά την ένταση, κυρίως στη σπονδυλική στήλη. Ασκώντας σε αυτές τις στάσεις τους ειδικούς χειρισμούς της ζωτικής ενέργειας και της αναπνοής, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, με εξάσκηση μόλις 5-10 λεπτών καθημερινά.

Οι βασικές ασκήσεις διδάσκονται σε ένα μάθημα. Για την εκμάθηση πιο εξειδικευμένων στάσεων και αναπνοών ακολουθούν επιπλέον πρακτικά μαθήματα, εφόσον το άτομο επιθυμεί να εμβαθύνει περισσότερο στην τέχνη αυτή. Τα μαθήματα γίνονται ατομικά ή ομαδικά.

Στο άτομο που δέχεται κάποια σωματική θεραπεία ή ασκεί την τέχνη της κίνησης ή την τέχνη της αυτοσυγκέντρωσης, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, προτείνεται να ασκήσει την τέχνη των στάσεων και της αναπνοής, για να σταθεροποιήσει το αποτέλεσμα της υγείας του και να αυξήσει τις ικανότητές του.