Τέχνη Εσωτερικής Επικοινωνίας

Η τέχνη της εσωτερικής επικοινωνίας είναι χρήσιμη στην καθημερινότητα και άμεσα εφαρμόσιμη. Θεραπεύει τις νοητικές συγχύσεις, ενισχύει τη δύναμη συγκέντρωσης, συντονίζει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και εναρμονίζει τις τρεις βασικές καταστάσεις συνείδησης: την αντίληψη, την έμπνευση και την επίγνωση. Με την εξάσκησή της έρχονται σε επαφή τα διαφορετικά μέρη του εαυτού: ο βαθύς εαυτός, ο κεντρικός και ο ανώτερος, όπως υποδηλώνει και το όνομά της.

Το άτομο συγκεντρώνεται για μικρά χρονικά διαστήματα διάρκειας πέντε λεπτών χρησιμοποιώντας χρονόμετρο. Εναλλακτικά, μπορεί να ασκηθεί και χωρίς να κρατάει χρόνο. Με την εφαρμογή της τεχνικής το άτομο συνειδητοποιεί μοντέλα συμπεριφοράς που προέρχονται από το βάθος του εαυτού, βρίσκει τη θέση που του ταιριάζει στο παρόν, αποδέχεται το παρελθόν και εμπνέεται για το μέλλον. Μπορεί να ασχοληθεί γενικά με την παρουσία του ή ειδικά για όποιο θέμα χρειάζεται να αφιερώσει προσοχή, να βρει λύση, να εμπνευστεί ή να συνειδητοποιήσει. Το αποτέλεσμα της πρακτικής είναι άμεσο. Έρχεται ψυχική εξισορρόπηση και εξουδετερώνονται οι αρνητικές σκέψεις, οι ανησυχίες και οι συγχύσεις.

Στην καθημερινότητά μας, ό,τι περιγράφεται ως εγρήγορση δεν είναι πραγματική εγρήγορση. Στη συνηθισμένη κατάσταση εγρήγορσης, η συνείδηση δεν είναι συνεχόμενη, σαν τη λάμπα που αναβοσβήνει γρήγορα και δείχνει αναμμένη, αλλά δεν είναι, έτσι και η συνείδηση μεταπηδά γρήγορα ανάμεσα στη μνήμη, το όνειρο, το παρόν και την επιθυμία. Οι βασικές καταστάσεις συνείδησης είναι τρεις, οι υπόλοιπες είναι μεταβατικές και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εμβαθύνει κανείς με την προσοχή του σε αυτές. Η συνείδησή του συνεχώς μεταβαίνει σε μια νέα κατάσταση.

Με τη συγκέντρωση η συνείδηση τείνει να γίνει συνεχόμενη. Για να ανακαλύψει κάποιος την ικανότητα συγκέντρωσης, χρειάζεται να μπει σε μία από τις τρεις βασικές καταστάσεις συνείδησης, στις οποίες μπορεί να εμβαθύνει χωρίς όρια, ώστε να συντονιστούν τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, να αρχίσουν να εκδηλώνονται οι πνευματικές του ικανότητες και να χαίρεται την υγεία του νου ως τα βαθιά γεράματα, με διαύγεια, κοφτερή μνήμη, εκστατική έμπνευση και συνεχόμενη συνειδητότητα στο παρόν. Η τεχνική λειτουργεί γιατί εναλλάσσονται οι βασικές καταστάσεις συνείδησης και έτσι διατηρείται συνεχόμενα η συγκέντρωση. Ο εγκέφαλος αποτοξινώνεται, γυμνάζεται και απαλλάσσεται από τις συγχύσεις.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει τις ρίζες της στις παραδοσιακές τέχνες αυτοσυγκέντρωσης. Κάποια γνωστά ίσως παραδείγματα όπου αναφέρονται οι βασικές καταστάσεις συνείδησης είναι:

• Στην Αγιουρβέδα από την Ινδία, με τα τάμας, ράτζα και σάτβα.
• Στον Σαμανισμό με τον κάτω, μεσαίο και πάνω κόσμο.
• Από την Κίνα με τα Γιν, Γιανγκ και Ταό.
• Από το Μεξικό με την πανεπιστημιακή εργασία του Κάρλος Καστανέντα για τον πολιτισμό των  ιθαγενών με την 1η, τη 2η και την 3η προσοχή.
• Στον Χριστιανισμό, με την Αγία Τριάδα, Πατήρ, Υιός και Πνεύμα.

Η τεχνική διδάσκεται σε μία ατομική συνάντηση. Προαιρετικά, ακολουθούν συναντήσεις για πρακτική και για θεραπεία ή ενδυνάμωση. Ακόμη, οργανώνονται και ομαδικές συναντήσεις πρακτικής. Η βασική της αξία είναι η χρήση της στην καθημερινότητα, ως ένα εργαλείο συγκέντρωσης, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο, μόνο πέντε λεπτά, προκαλώντας ισορροπημένη σκέψη, άρα και ψυχολογία.

Η διδασκαλία της τεχνικής, η πρακτική της και η θεραπευτική της εφαρμογή πραγματοποιούνται και εξ αποστάσεως με βιντεοκλήση.